14 September 12:00 AKS Shorts, Q&A’s, Discussion & Dance

12:00 – 16:00 AKS Shorts program: special program with films, Q&A’s, discussion and dance

Transcreen presenteert een curatief-programma door AKS, International Minorities Festival of Films-Art-Dialogue,
TranScreen presents a program curated by AKS, International Minorities Festival of Films-Art-Dialogue

De filmmakers en activisten uit de trans* community: Neeli Rana en Kami Sid uit Pakistan en Saadat Munir uit Denemarken, gaan met het publiek in gesprek over trans* identiteiten door de geschiedenis heen in Zuid-Azië. Ze vertellen over de Khawaja Sara (trans*) gemeenschap, ingaande op westerse interventies en politiek versus de inheemse Khawaja Sara cultuur; hun strijd om het recht van het derde geslacht op te eisen en hun strijd voor onderwijs en acceptatie in de moderne samenleving van Pakistan.

Naast de bespreking en de discussie zullen Neeli en Kami een korte inleiding geven over hun culturele dans.
Meer

Filmmakers and activists from the trans* communityNeeli Rana and Kami Sid from Pakistan and Saadat Munir from Denmark, would like to talk with you about trans* identities throughout history in South Asia. They will discuss the Khawaja Sara (trans*) community today, in terms of western interventions and politics versus the indigenous Khawaja Sara culture; their struggles of claiming the right of the third gender and their struggle for education and acception in the modern society of Pakistan.

Beside the talk and discussion, Neeli and Kami will give a brief introduction to their cultural dance.
More