Vertoning LHBT-documentaire uit India in Amsterdam

Sridhar Rangayans film Breaking Free op het scherm in Filmhuis Cavia op 21/11

Breaking Free - still“Het kostte me zeven jaar om deze film te maken. Die zeven jaar zijn een cruciale reis geweest voor me – persoonlijk, politiek en emotioneel,” zegt de bekroonde filmmaker en activist Sridhar Rangayan over zijn nieuwste film Breaking Free. “In de film heb ik gruwelijke getuigenissen opgenomen van wreedheden, waarmee homo’s en transgenders in heel India te maken krijgen. Deze mensen worden gemarteld, verkracht en gechanteerd. Tegelijkertijd heb ik ook verhalen van grote moed en veerkracht vastgelegd, van LHBT-mensen die de beweging voor mensenrechten hebben gevormd.”

[English: click here]

Deze nieuwe documentaire Breaking Free draait op 21 november om 20.00 uur in Filmhuis Cavia in Amsterdam. Regisseur Sridhar Rangayan is aanwezig voor een discussie na de vertoning van de film.

De vertoning wordt georganiseerd het TranScreen Filmfestival in Amsterdam, dat het grootste transgender filmfestival in Europa is. TranScreen is een cultureel en informatief filmfestival rondom het thema transgender en genderdiversiteit.

“Ik ben verheugd om deze film te delen met het Nederlandse publiek, om hun een inkijkje te bieden op de basissituatie voor de LHBT-gemeenschap in India. De rechtbanken en de regering stellen dat de koloniale wet Sec 377 geen invloed heeft op de LHBT-gemeenschap, omdat er niet genoeg veroordelingen zijn om dit te bewijzen. Breaking Free biedt concreet bewijs hoe deze wet wordt gebruikt, en herhaaldelijk misbruikt,” zegt Sridhar Rangayan, regisseur van de film.

Breaking Free - director Sridhar RangayanRangayan is ook enthousiast dat Breaking Free, als eerste LHBT-documentaire in zijn soort, is geselecteerd als onderdeel van het Indiase Panorama 2015. Dit is gedaan door de Directie van Filmfestivals, die valt onder het Ministerie voor Informatie en Omroepen van de Indiase regering. De film wordt vertoond tijdens het Internationale Filmfestival van India (IFFI) 2015, in Goa op 26 november.

“Het opnemen van onze film in dit prestigieuze programma is belangrijk, omdat dit mogelijk maakt dat een groot en divers publiek de film ziet. Dit maakt vraagstukken algemeen van de belaagde Indiase LHBT-gemeenschap, die zwaar getroffen is door het besluit van het Hooggerechtshof in 2013 om homoseksualiteit opnieuw strafbaar te maken,” zei Rangayan.

De film is een documentaire van 82 minuten, geproduceerd door Sridhar Rangayan en Saagar Gupta, met geld ingezameld met behulp van crowdfunding en steun van diverse organisaties uit heel India. Het verweeft getuigenissen van homo en transgender mensen die slachtoffer of uitgebuit zijn, met een breed scala aan interviews met advocaten en activisten uit heel India. Breaking Free biedt een emotionele achtbaanrit met de Indische LHBTQ-beweging – van onzichtbaarheid naar empowerment.

De film heeft al festivals bezocht in de VS, Canada, Groot-Brittannië, Praag, Indonesië, China en de Filippijnen.
“Ik ben blij dat onze problemen wereldwijde weerklank vinden. De film maakt een krachtig statement dat de Indiase LHBT-gemeenschap geen minuscule minderheid is, en dat hun stem moet worden gehoord. De schendingen van hun mensenrechten moeten onmiddellijk stoppen,” zegt Rangayan.

Datum: zaterdag 21 november 2015
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Locatie: Filmhuis Cavia, Van Hallstraat 52-I, 1051 HH Amsterdam, Nederland
Toegang: Boek uw ticket door te mailen naar info@filmhuiscavia.nl