Docu over Amsterdamse trans*genders wint publieksprijs TranScreen

De Nederlandse documentaire TransAnders heeft op de slotavond van filmfestival TranScreen de publieksprijs gewonnen in de categorie ‘korte film’. Regisseur Kim Bakker interviewt in de winnende film Amsterdamse trans*genders en travestieten van middelbare leeftijd over hun gevoelens en de reacties van hun directe omgeving. TranScreen is het grootste transgender filmfestival van Europa.

[English: click here]

De prijs voor beste lange film ging deze editie naar de documentaire Kate Bornstein – A Queer and Pleasant Danger van de Amerikaanse regisseur Sam Feder. Hij nam de prijs voor een juichende zaal in ontvangst.

Met ongeveer 1.000 verkochte tickets in de deelnemende filmhuizen Rialto en Cavia trok TranScreen voor de derde keer op rij meer bezoekers. Net als voorgaande edities kwamen die uit heel Europa en zelfs daar buiten. Naast tientallen filmvertoningen waren er debatten, onder meer met activisten uit Turkije en Kenia. Ook gingen veel filmmakers na afloop van vertoningen in discussie met het publiek.

Bijzonder aan TranScreen is dat genderdiversiteit de norm is, en niet de uitzondering. Filmhuis Rialto paste voor het festival daarom speciaal de website aan, zodat niemand meer een geslacht hoefde in te vullen bij bestellingen van kaartjes. Ook de toiletten van het filmhuis werden uniseks gemaakt. “Het festival duurt vijf dagen, maar het effect op mijn gevoelens een leven lang”, zei een bezoeker na aloop geëmotioneerd.

TranScreen wordt gesponsord door het VSB fonds, de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam, het Trut Fonds en FedEx. Daarnaast zamelde de transgender gemeenschap zelf geld in tijdens verschillende benefietfeesten in voormalig kraakpand Vrankrijk aan het Spui.

Houd www.transcreen.org in de gaten voor nieuwe activiteiten. Of volg ons op Facebook: www.facebook.com/transcreen.