Panel: Trans in het nederlands medialandschap

Zaterdag 11 mei | 15:00 – 16:30 uur
Saturday May 11th | 15:00 – 16:30 h
@ Main Public Library, Amsterdam

Free and open to the public. Registration necessary (up to 40 participants): email Eliza art@transcreen.org

A round table discussion (in Dutch) with two Dutch people who were already active in the media before they transitioned. With writer and philosopher Maxim Februari and journalist Monica Dreamgirl. Moderated by Kam Wai Kui, organizer of the former Dutch Transgender Film Festival.
How can we improve public opinion through trans* representations and visibility in the media?
Which strategies and knowledge do we have that can be employed to reach these goals? How can we collectively develop more complex and richer language in the media to reflect our community’s diversity?

Gratis en openbaar. Registratie nodig (maximaal 40 deelnemers): e-mail Eliza art@transcreen.org

Hoe kunnen we trans* representaties en zichtbaarheid in de media en in de publieke opinie verbeteren? Welke strategieën en kennis hebben we tot onze beschikking om deze doelen te bereiken? Hoe kunnen we gezamenlijk een taal ontwikkelen die de rijkdom en diversiteit van deze gemeenschap met respect kan weerspiegelen?
Paneldiscussie met schrijver en filosoof Maxim Februari en journalist Monica Dreamgirl. Moderator: Kam Wai Kui, organisator van het Nederlands Transgender Filmfestival (2001-2009).

maximfebMaxim Februari (schrijversnaam van Max Drenth) is rechtsfilosoof, romanschrijver en columnist van NRC Handelsblad. Hij publiceerde onder meer De literaire kring (roman, 2007) en Ons soort mensen (columnbundel, 2011). Begin 2012 begon hij zijn medische transitie. Begin 2013 verscheen De maakbare man, notities over transseksualiteit, een boek dat werd geschreven om als leidraad te dienen bij gesprekken met journalisten en andere geïnteresseerden. Het boek is bedoeld voor een breed publiek; het biedt informatie en een upbeat geluid over genderdiversiteit.

monicaMonica Overdijkink leeft sinds begin dit jaar full-time als vrouw. Tot die tijd was ze alleen Monica in de weekends en vakanties en werkte ze als man bij RTV Rijnmond in Rotterdam, onder meer als radionieuwslezer, radio- en tv-presentator, verslaggever en plaatsvervangend eindredacteur. Ze is momenteel bestuurslid van TransMotion, de stichting die het TranScreen filmfestival organiseert, en van het Transgender Netwerk Nederland. Daarnaast is ze free-lance schrijfster, momenteel druk met het script voor een historische documentaire.

Kam Wai Kui is de oprichter van Stichting T-Image die het doel heeft positieve bijdrage te leveren aan de beeldvorming van transgender mensen in de samenleving. Kam Wai was onder meer festivaldirecteur van het International Transgender Film & Video Festival in Londen (1999) en van het Nederlands Transgender Filmfestival in Amsterdam (2001 t/m 2009). Via T-Image droeg Kam Wai bij aan de krachtenbundeling van de Nederlandse transgenderorganisaties en geeft hij lezingen over de negatieve gevolgen van een zwaar gemedicaliseerde narratief in de media voor de transgemeenschap.