Mixed Abilities 2 – Morir de Pie

Vrijdag 10 mei | 17:00 uur
Friday May 10th | 17:00 h

Ketelhuis 3 | for tickets call 020 – 684 00 90

Morir de Pie (Die standing up)

Jacaranda Correra, Mexico, 2011, 90’, documentary, DigiBeta, spanish dialogue, english sub.
Jacaranda Correra, Mexico, 2011, 90’, documentaire, DigiBeta, spaans gespr., engels ond.

Back in the 1980’s, Irina Layevska was the son of Mexican communist activists. With a strong physical and ideological resemblance of Che Guevara, she became a leader of solidarity campaigns for the Cuban Revolution. After having lived for years with her partner Nelida, she discovers the woman inside her and decides to change her gender. Since her early youth, Irina suffered from a serious desease that confined her to a wheelchair. Now, she is also blind, making her even more dependent on Nelida. Nonetheless, Irina‘s personal battle against discrimination and prejudice continues. A remarkable story of courage and love that knows no gender.

In de jaren 1980 was Irina Layevska nog de zoon van Mexicaanse communisten. Met een sterke fysieke en ideologische gelijkenis op Che Guevara, werd ze leider van solidariteits campagnes voor de Cubaanse Revolutie. Na jarenlang met haar partner Nelida gleefd te hebben, ontdekt ze de vrouw in zich en besluit om van geslacht te veranderen. Sinds haar vroege jeugd zit Irina in een rolstoel. Nu wordt ze ook langzaamaan blind, waardoor ze nog afhankelijker van Nelida wordt. Toch blijft Irina nog steeds strijdbaar tegen discriminatie en vooroordelen. Een uitzonderlijk verhaal over moed en onvoorwaardelijke liefde.