Expo: Lost & Found – Transgender Image-making

[For English click here]

LostfoundNarrowcastWEB

Transcreen, het Amsterdamse Transgender Filmfestival, presenteert vanaf 19 april in samenwerking met IHLIA een tentoonstelling over de politiek van de beeldvorming die plaatsvindt bij het maken van beelden over transgender. Lost & Found: Transgender Image-Making (Verloren Voorwerpen: Transgender beeldproductie) zal bestaan uit kunstvoorwerpen, video-installaties, sociale media-campagnes, debatten met kunstenaars en workshops. Tot en met 21 juli.

Transcreen wordt tweejaarlijks georganiseerd in Amsterdam en het aantal inzendingen groeit met iedere editie. Gemiddeld trekt het festival 1500 bezoekers uit Nederland en het buitenland. Deze expositie is een mogelijkheid voor bezoekers van het festival en van IHLIA en een breder publiek om kennis te nemen van en verbanden te leggen met de politiek van keuzes die rond het genereren van beelden door en over transgenders speelt. Door middel van de interactie met kunstenaars en verhalen die zich in de media afspelen wordt het publiek zich bewust van de politiek rondom de (re)presentatie van transgenders, de onrechtvaardigheid die hier een rol kan spelen, de doelen die door transgender-emancipatie nagestreeft worden en de keuzes van transgenderkunstenaars hieromtrent.

De expositie is rondom drie thema’s gerangschikt:
Ondergesneeuwde Verhalen, Surplus Creativiteit, Vinden en Documenteren.

Het thema Ondergesneeuwde Verhalen bestaat uit verhalen van minderheden, bureaucratische absurditeiten die ontstaan bij het hebben van een meerduidige identiteit.

Surplus Creativiteit gaat over de onderdelen die overblijven, buiten het bereik en zichtbaarheid van het publiek na het maken van een film of videowerk: storyboards, props, stills etc. Hier nodigen we filmmakers van het festival uit om deze voorwerpen met het publiek te delen, om zowel inzicht te geven in hoe de films tot stand kwamen en welke keuzes daarbij van belang zijn.

Veel kunst van transgenderkunstenaars draait om Vinden en Documenteren van beelden rondom transgenderisme. Echter, in het werk van Manual Ricardo Garcia komen we op de prachtige portretten uit van transmannen die hij gedurende een twee jaar durende wereldreis opzocht en tegenkwam.

Klik hier voor het Facebook eventfacebook


De volgende deelnemers zijn vertegenwoordigd in de expositie die nog tot en met 21 juli duurt:
Manuel Ricardo Garcia
Willemijn da Campo
Sebastian De Line
Miss Tobi Möhring
Molly Landreth
Emmett Ramstad
Simon Croft
Tom Weller
Carine Parola
Coco Riot
Elisha Lim
Gendered Intelligence
Raymond Rhea & Zion Johnson
Micha Cardenas
Ignacio G Rivera
Hans Scheirl
Madsen Minax
Alec Butler
Antoine Timmerman
Fernanda Milan
Renate Lorenz & Pauline Boudry
Jules Rosskam
Trans Media Watch

Lost & Found – Transgender Image-making

In partnership with IHLIA, TranScreen Amsterdam Transgender Film Festival will curate an exhibition on the politics of producing and archiving transgender images archiving. Lost & Found: Transgender Image-making (19 April – 21 July 2013) will include the public display of international artworks, video installations, and social media campaigns. The exhibition is an opportunity for festival visitors, IHLIA visitors, and the broader public to make a connection with this important archive, to learn more about the practices of film and image-making, and to become aware of the representation politics around transgender people. Through interactions with artists and trending media narratives, the visitor of Lost & Found will become more aware of the ongoing injustices, the profound achievements of transgender movements, and diverse trans artistic practices.

The materials on display in Lost & Found are organized around three interlocking themes:
“The Documenting Impulse”,  “Collecting Lost Stories”, and “Excesses of Creativity”.

Participating artists include Pride Photo Award winner Manual Garcia Ricardo with images from his series “Transmen of the World” (Mexico/Germany 2011) and editorial photographs from the acclaimed series “Embodiment: A Portrait of Queer Life in America” by Molly Landreth (United States 2004-2009).
We also feature a collection of stunning visual art: from Emmett Ramstad’s series “Intimately Preserved” (United States 2013), stained glasswork “Antony” by Willemijn de Campo (NL 2011), as well as sculpture from Simon Croft (UK 2006), Sebastian Deline (Canada/NL 2012), and from Miss Tobi Möhring (Germany 2012). Selected video works are all recent shorts that mediate on the politics of representation and finding each other, from seven international artists.
We also present social digital/street media produced to bring awareness to the Fernanda Milan campaign for asylum in Denmark and around CeCe McDonald’s self-defence court case in the United States.
Finally, to show the behind the scene creativity of the filmmaking, we display materials such as the wild storyboards of cult hit Dandy Dust (Hans Scheirl 1998), ornate costumes by Antoine Timmerman worn in the documentary One Zero One (Tim Lienhard 2012), and handmade animation figurines from Alec Butler’s The Misadventures of Pussy Boy Trilogy (2002-2006).

During the festival, 8-12 May 2013, the exhibition will be enhanced by artist talks and the workshops “Trans in the Media” and “Community Filmmaking” given by expert facilitators from the United States, Germany and England (in English), both held free and open to the public in the Public Library of Amsterdam (OBA).

Organizing Team:
Eliza Steinbock, Willemijn da Campo, Mijke van der Drift (TranScreen) together with Gemma Rameckers (IHLIA).

RSVP to the Facebook eventfacebook