Persbericht: meld u Nederlandse filmmakers!

PERSBERICHT: Alleen buitenlandse inzendingen voor Amsterdams TranScreen Film Festival

Ruim 180 regisseurs hebben tot nu toe een film ingestuurd voor TranScreen, het internationale festival met films over en door transgenders dat van 8 tot en met 12 mei plaatsvindt in Amsterdam. De films komen uit de hele wereld, maar opmerkelijk genoeg nog niet uit Nederland. De organisatie doet daarom een oproep aan alle Nederlandse filmmakers om deze alsnog in te sturen.

facingmirrors-300x150Landen als China, Japan, India, Indonesië, Canada en Zweden zijn tijdens TranScreen vertegenwoordigd met documentaires en speelfilms. Zoals het streng islamitische Iran dat op het festival vertegenwoordigd is met ‘Facing Mirrors’ door regisseur Negar Azarbayjani. Dit is een ontroerende roadmovie over een vrouwelijke taxichauffeur en haar transgender klant.

In Iran is een medische behandeling voor mensen met transgender gevoelens officieel toegestaan na een fatwa van de religieuze leider Khomeini, maar uitsluitend wanneer de transitie plaatsvindt van man naar vrouw. Ondanks deze fatwa staat de conservatieve Iraanse bevolking ronduit negatief tegenover transgenders. Het is daarom bijzonder dat een kwalitatief hoogstaande film uit dit land komt met deze groep als onderwerp, vindt de organisatie van TranScreen.

Nederlandse inzendingen ontbreken nog. De officiële deadline voor indienen is voorbij, maar de organisatie geeft alle Nederlandstalige documentaire- en filmmakers de kans om alsnog hun recente werk (niet ouder dan 2 jaar) in te sturen. Dit kan tot 11 februari via de website van het festival.

Geselecteerde films zullen worden getoond in bioscoop het Ketelhuis, op het Westergasterrein in Amsterdam. TranScreen zal ook een cultureel programma bieden met lezingen, tentoonstellingen en ontmoetingen met filmmakers. In filmhuis Cavia, nabij het Westergasterrein, worden de meer alternatieve films getoond: van hardcore-underground tot genderqueer porno.

Meer info over TranScreen is te volgen op
TranScreen.nl
Facebook.com/transcreen
Twitter.com/transcreen