TranScreen favoriet @ MidZomerGracht

13 juni: Transgenderdag tijdens Midzomergracht Festival

Transgenderdag Midzomergracht Festival

Tijdens het Utrechtse Midzomergracht Festival zijn er sinds enkele jaren activiteiten voor transgenders. Dit jaar is er voor het eerst zelfs een hele dag bomvol activiteiten. Op maandag 13 juni, Tweede Pinksterdag, toont TranScreen om 14.00 een van de publieksfavorieten van het nieuwe transgender filmfestival. En ‘s avonds organiseert Stichting Transman een themabijeenkomst met een bijzondere film en debat over transouderschap. Tussendoor kunnen transgenders aan tafel bij de U-bar.

TranScreen
TranScreen is het nieuwe transgender filmfestival, de opvolger van het Nederlands Transgender Filmfestival dat in 2009 stopte. Het spiksplinternieuwe TranScreen wordt gehouden van 1 t/m 5 juni in De Balie in Amsterdam. Deze editie toont meer dan 50 films en enkele gratis programma-onderdelen. Ook is er een uitgebreide transgender kunst expositie die de gehele ruimte van De Balie inneemt en zijn er meerdere feesten met live optredens en DJ’s.

Tijdens TranScreen kiest het publiek zhaar favoriete films. Van deze publiekslievelingen wordt één film (favoriet!) vertoond tijdens MidZomerGracht. Welke dat wordt, zal bekend worden gemaakt op zowel de website van het Midzomergracht Festival, als op die van TranScreen.

Alles op een rijtje
Tijd: 14.00 uur
Plaats: Werftheater, Oudegracht aan de werf 60, 3511 AS Utrecht
Prijs: gratis
Meer info: bit.ly/transfilm en www.TranScreen.nl

Tafelen met transgenders
Tussen de TranScreen voorstelling en de thema-avond van Stichting Transman wordt in de (besloten) U-bar een smakelijke maaltijd aangeboden, bestaande uit een hoofd- en nagerecht. In een ontspannen sfeer kun je bijpraten over de film die je gezien hebt en over het avondprogramma dat je nog tegoed hebt.

De U-bar ligt enkele deuren bij het Werftheater vandaan. Ook zonder het Werftheater te bezoeken ben je natuurlijk van harte welkom. Vooraf aanmelden is gewenst!

Alles op een rijtje
Tijd: 18.00 uur (deur open 17.00 uur)
Plaats: U-bar, Oudegracht aan de werf 64, 3511 AS Utrecht
Prijs: € 12,50 (exclusief drankjes)
Reserveren: via aanmelden@transman.nl (eventuele dieetwensen vermelden)
Meer info: bit.ly/transtafelen

Transouders en kinderen
De interesse voor transgenders beperkt zich vaak tot de medische behandeling: de hormonen en de operaties. Maar transgenders zijn niet alleen: ze hebben een partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s, etc. Vanavond zetten we transgender ouders in de schijnwerpers.

Blijf je de vader van je kind, nu je als vrouw door het leven gaat? Wat betekent het om een kind gebaard te hebben, maar inmiddels een man te zijn? Welke mogelijkheden zijn er voor transgenders met een kinderwens, ondanks hun onvruchtbaarheid? Wat zijn de ervaringen van transouders met pleegzorg of adoptie? En wat doet de transitie met de relatie met je kinderen?

We beginnen om 19.45 uur met de film Transparent van Jules Rosskam. In deze documentaire vertellen 19 transmannen en transgenders uit de Verenigde Staten over hun ervaringen als moeder, baarvader, transpapa, vader of hoe ze zich ook noemen. Het geeft een prachtig beeld van universele thema’s bij een bijzondere groep ouders. De film duurt een uur en is Nederlands ondertiteld.

Na de pauze gaat een panel van transouders in gesprek met elkaar en met de zaal. Het panel bestaat uit verschillende transouders: baarvaders, mee-ouders, pleegouders en wensouders. Ze praten met elkaar over hun ervaringen als transseksuele ouder en over hun band met hun kind(eren). Mensen uit de zaal kunnen actief meedoen met het gesprek, bijvoorbeeld door vragen te stellen.

Alles op een rijtje
Tijd: 19.45 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)
Plaats: Werftheater, Oudegracht a/d werf 60, 3511 AS Utrecht
Prijs: gratis
Meer info: bit.ly/transouders en www.transman.nl

Bron: Stichting Transman / TranScreen.